fredag, december 31, 2010

Sista dagen på detta året blev INTE som man tänkt sig....

Nyråsafton skall inte börja som det varit idag...
Husse jobbade för en gångs skull dag (kl 9-17) och när jag kom ner ca 2 timmar senare på bottenvåningen så ser jag Leo ligga väldigt konstigt och han rör sig inte ur fläcken. De andra två huliganerna däremot rusar ut i trädgården så man knappt hann öpnna altandörren.
Jag börjar bli misstänksam med Leo och försöker locka på honom att gå ut. Han reser sig inte förrän jag visar att jag tar på mig min jacka och förstår att jag också skall vandra ut i trädgården. Han går väldigt stappligt och jag ser att det är nåt som stör honom. Dock haltar han inte men jag ser på honom att det är något.
Igår så busade han och Malte väldigt mycket och Leo försökte ett par gånger att hoppa på Malte på ryggen för att jucka lite (rangordning eller gay - vem vet) och jag sa till Leo ett antal gånger. Troligen har han sträckt sig eller trampat snett i farten. Så fort han kom ut i trädgården la han sig ner i snön och bara tittade på mig. Inget bus och inget toalettbesök.
Jag lät honom vara och när jag varit ute en stund och gick in igen reste han sig med möda, men klarade inte att gå upp för trapporna (tre stegstrappa). Efter att ha försökt kopmma upp ett antal gånger visar han mig att han vill ta andra hållet och gå runt om och in genom framsidan, men vi kan inte öppna den grind som håller dem inne från framsidan för där ligger massor av snö - går liksom inte att skotta bort heller på en kovändning.
Men det bevisar att han tycker det är jobbigt att ta sig upp, men efter att ha stängt Malte och Jack inne i huset så lyckades han tillsist komma upp och han blev så glad.
Vad behövde Leo? Jo, Rimadyl - en antiinflammatorisk tablett som han fått innan till och från vid hälta eller inflammation. Jag letar i skåpen - ingen Rimadyl. Jag ringer hans veterinär - men de har stängt. De har annars sagt att "ring bara så skriver vi ut Rimadyl" eftersom de vet att han har problem då och då. Jaha, vad gör man då??? Jo, jag provar att ringa Djursjukhuset i Hässleholm och berättar för dem hela historien och de kan ju bara lita på mina ord. Tack och lov gör de detta utan att behöva köra iväg med honom till dem så de faxar över ett recept till Apoteket och husse får göra ett liteet avbräck från jobbet och köra och hämta dem innan kl 15,00 då Apoteket stänger. Jag blev så rörd när veterinären sa att de skrev ut till Leo att jag grät i telefonen.
Detta höll jag på med hela förmiddagen och halva eftermiddagen att ringa veterinär och ringa Apoteket för att höra när receptet kommit in eftersom husse inte kunde stå där och vänta i 2 timmar på att receptet skulle anlända.
Ett stort tack till Djursjukhuset i Hässleholm! You made my and Leos day!
Nu hoppas jag bara att Leo visar lite mer framsteg imorgon - ätit har han gjort och jag har tagit honom i koppel på framsidan så han kunnat kissa lite.
Ikväll är husse också hemma så nu kan jag ägna mig åt de andra två huliganerna lite och inte bara Leo. Vi får väl ut och ha lite snöbollskrig innan kl 24,00.

GOTT NYTT ÅR!
"Imorgon är en annan dag"

torsdag, december 30, 2010

Knäledsskydd

Tänkte bara ge tips till Er hundägare som har en hund som har artos, OCD, meniskskada, seninflammation, knäskålsproblem eller hälta/ledvärk.
Leo har ju som sagt för 4,5 år sen opererats för hans ena korsband i ena bakbenet gick av. En tuff operation och en jobbig tid därefter då han inte kunde resa sig själv utan vi fick bära honom med livrem runt magen och en fick hålla balansen till honom där framme för han var så ostabil och vinglig.
Vi började rehab med simning, bantning samt extra glucosamin - resultatet blev tack och lov helt ok. Men visst är han fortfarande vinglig ibland - han blir osäker på hala golv och det är jobbigt att gå i för hög snömängd.

Härom veckan fick vi tips om ett knäledsskydd. Ledskyddet har både elasticitet och en stabiliserande effekt. Skyddet bidrar med en torr värme då det är avvisande. Leo har nu fått prova ett sådant. Det gav honom mycket mer stabilitet och stöd. Finns i olika storlekar - för små och stora. Kan handtvättas o lufttorkas.
Gå in på http://www.redog.se/ för mer information.
Vi har beställt ett till Leo nu på Smådjurshälsan i Vinslöv - förhoppningsvis får han det på onsdag då det är bad för allihopa och vägning.

Kram från deras matte

onsdag, december 29, 2010

Förbered din hund inför nyår


Många hundar är eller blir rädda för fyrverkerier inför och under nyårshelgen. Det absolut viktigaste är att inte lämna hunden ensam. Det finns en del man kan göra för att lindra eller förebygga rädsla.

- Vänj hunden genom att köpa en cd-skiva med fyrverkeri-ljud till exempel Fyrverkeri, Åska och Skott utgiven av Jycke-Tryck. Vänj hunden successivt genom att spela upp skivan på låg volym och ha radion igång samtidigt på annat håll.


- Om du vet med dig att hunden är väldigt rädd för smällare och fyrverkerier så kontakta veterinär i god tid för lugnande medel eller andra preparat som kan lindra din hunds rädsla.

- Rasta och aktivera hunden mentalt mycket dagarna innan nyårsafton. Om den är lite tröttare i huvudet har den inte lika mycket energi över att lägga på rädsla och sover sig lättare igenom tolvslaget. Tips på mental aktivering kan vara att lära hunden nya saker som cirkuskonster, att lägga spår och gömma leksaker och godis som den får leta upp.

 
- Om hunden reagerar för fyrverkerier så titta inte på den och säg inte någonting. Hunden läser dig om du reagerar annorlunda. Du bör finnas tillhands men fortsatta fixa med ditt vardagliga liv för att allt ska vara som vanligt i hundens tillvaro.

 
- Håll hunden inne under tolvslaget och lämna den inte ensam.


- Sätt på stereon med musik för att dämpa ljud utifrån, rulla ner persienner eller rullgardin för att minska att ljuset kommer in. Många hundar reagerar enbart på ljuset från fyrverkerierna.

 
Du kan beställa en kostnadsfri DVD med ljud och ljus från fyrverkerier på Svea fireworks hemsida:


http://www.sveafireworks.com/se/information/djur.asp





måndag, december 27, 2010

NYA HÄRLIGA BILDER EFTERLYSES!

Malte önskar få nya härliga bilder från hans och valpkullen från i somras.
Nu har Ni alla vuxit, eller hur?

Maila bilderna till Hunden.Malte@hotmail.se - glöm inte att skriva namnet - de är ju så lika.  = )



GOTT NYTT HUNDÅR!

Lär känna vad som format din hund

Etnologen Kerstin Malm har utarbetat en pyramidmodell för att se vilka byggstenar som är viktiga för DIN hund. Finns det någon byggsten som DU kan påverka?


Högst upp

INDIVIDEN
Beteendet vi ser, den unika individen, känslor och handlande

***********************************
Mognad
Åldrande
Smärta/sjukdom
Obehagliga händelser
Positiva känslor
***********************************
VARDAGSLIVET
***********************************
MILJÖTRÄNING
***********************************
SOCIALISERING
Ägarens personlighet och attityd
Andra människors attityd och behandling av hunden, till exempel uppfödarens roll
***********************************
MYCKET TIDIGA ERFARENHETER
***********************************
Livmodersmiljö- erfarenheter före födseln
***********************************
RASEN
Hanens gener- Tikens gener
Arvet från vargen

LÄNGST NER I PYRAMIDEN


Ur tidningen "Härliga Hund", 2011, nr 1

Snöbus i trädgården!

 BUS!
 "Jag ger mig", säger Malte och lägger sig ner i snön
 Älskade Leo...
 Jack & Malte
 Jack
 Nallebjörnen Malte
 Nu biter jag Dig i benet säger Leo till Malte
 Lekpaus
 Nu busar vi igen tycker Leo
 Jack - "The Leader"

 Leo vilar i snön
"Hej på Dig" säger Malte