tisdag, december 20, 2011

FARLIGA SAKER FÖR HUNDAR SÅHÄR I JULETID!

DESSA SAKER ÄR BRA ATT HA HEMMA I SITT HUNDSKÅP...
 Aktivt kol – binder maginnehållet så att upptaget av eventuella gifter minskas (rådgör dosering med veterinär).
Vit sparris – om hunden har svalt något olämpligt föremål, kan sparristrådarna linda in föremålet så att tarmen inte skadas.

OBS: Att själv framkalla kräkning hos hund genom att lägga salt långt bak på tungan rekommenderas ej, eftersom det inte är bra om hunden sväljer saltet. Rådfråga alltid veterinär först!

AKUTA ÄRENDER: Ring Jourhavande veterinär / Giftinformationscentralen
Veterinär/djursjukhus

Kontakta veterinär/djursjukhus om det är brådskande eller om ditt djur är allmänpåverkat.

Sjukvårdsupplysning för djur kan du få under jourtid från:
Agrias telefonveterinär tel: 0900-100 51 61
Öppet vardagar 16.00 – 24.00, helger 07.00 – 24.00.
Obs! samtalet kostar 25 kr

Har du frågor om djurläkemedel kan du ringa Läkemedelsupplysningen tel 0771 – 46 70 10 (vardagar kl 09.00 – 17.00).

Giftinformationscentralen

Giftinformationscentralen har till sin huvuduppgift att per telefon informera sjukvården och allmänheten om risker och symtom vid olika typer av förgiftningar hos människor (och djur, om tid för detta finns), samt att ge råd om lämplig behandling.

Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation – dygnet runt.
Ring 08-331231 i mindre brådskande fall – dygnet runt. Allmänna och förebyggande frågor om akuta förgiftningar besvaras på dagtid.

Farliga livsmedel
Det finns en mängd livsmedel som inte är lämpliga att ge en hund, t.ex. rå potatis, rå äggvita, avocado, för att nämna några exempel. Här nedan listas de livsmedel som är vanliga runt jul och nyår och som absolut ska undvikas.

Ben
Det är inte bara de kända ”F-benen” (ben från fisk, fågel och får) som är farliga. Alla ben, som hunden kan tugga sönder eller svälja hela, kan medföra en stor risk för hunden.

Benen kan hamna fel i svalget och fastna i luftstrupen med snabb kvävning som följd. När hunden börjar bli medvetslös så slappnar all muskulatur, gör då en s.k. Heimlich manöver på din hund – det finns alltid en mängd luft i lungorna som då kan pressa ut benbiten. Lyckas inte detta återstår bara att försöka att ge mun-mot-nos-andning. Ilfart till veterinär!

Läs hur man gör Heimlich manöver på hund, samt mycket annat, i Royal Canins 1-a hjälpen för hund. Ladda hem här.

Ben kan skära hål på matstrupe och tarmar och det är inte säkert att det då går att rädda hunden. Symtom är blödningar ur mun eller tarm, samt dåligt allmäntillstånd. Akut operation krävs. Ben kan också fastna i tarmar och orsaka besvärliga förstoppningar. S.k. kaskad-kräkningar (kraftiga kräkningar som sprutar ut) är alltid ett tecken på att det kan vara ett totalstopp i tarmarna. Akut till veterinär, oftast krävs akut operation.

Bittermandel
Det giftiga ämnet i bittermandeln är cyanid, vilket är farligt för både hundar och människor. Symtomen liknar de vid chokladförgiftning.

Choklad
Choklad innehåller kakao som innehåller ämnet teobromin. Teobromin har bland annat en stimulerande effekt på centrala nervsystemet. Hundar kan bli förgiftade av relativt små mängder teobromin. För hund kan 100-200 mg teobromin per kg kroppsvikt leda till döden!

Teobrominhalten varierar mellan olika typer av choklad. Mörk choklad är mycket farligare än ljus, eftersom den innehåller mer kakao. Giftinformationscentralen ger som riktlinje att ljus choklad innehåller 2 mg teobromin per gram choklad. Mörk choklad innehåller betydligt mer; 5-15 mg teobromin per gram choklad. Det innebär att en liten hund med en kroppsvikt på 10 kg kan bli förgiftad av 100 gram ljus choklad. Om det är mörk choklad kan det räcka med 12-40 gram för att förgiftningssymptom ska uppstå. Vit choklad innehåller lite eller inget teobromin.

Kontakta alltid en veterinär om din hund ätit choklad. Det är bra om du vet vad för typ av choklad hunden har ätit och ungefär hur mycket. Om ditt djur bedöms ha ätit en stor mängd choklad så behövs sannolikt behandling av veterinär. Behandlingen består oftast i att hunden får en injektion med en medicin för att framkalla kräkning. Om hunden är påverkad kan det bli aktuellt med understödjande behandling. Det är viktigt att hunden snabbt kommer under behandling. Att själv försöka få sitt djur att kräkas är inget som rekommenderas! Effekten av ”hemlagade” kräkmedel kan vara lika allvarliga som chokladen.

Symtom kommer oftast inom 2-24 timmar. Djuret kan bland annat bli oroligt, bli darrig, få hjärtklappning och oregelbunden puls, kräkningar, diarré, ökad urinproduktion och ökad törst. I svåra fall ses epilepsiliknande kramper och medvetslöshet som i värsta fall leder till döden.

Fet mat
Den vanligaste orsaken till att hunden blir sjuk är att den får smaka fet mat från julbordet, vilket resulterar i dålig mage med ibland våldsamma diarréer som följd. I vissa fall kan den feta maten leda till inflammation i bukspottkörteln, som är ett allvarligt tillstånd med dåligt allmäntillstånd och akuta kräkningar. Kontakta veterinär om din hund drabbas av kräkningar/diarrér. Normalt räcker det att låta hunden vara utan mat i en dag och sedan ge skonkost.

Godis
Tuggummi och s.k. sockerfritt godis innehåller Xylitol som är väldigt farligt för hundar. Xylitol leder till att blodsockret sjunker hos hunden. En hund på tio kilo kan drabbas av symtom efter att ha ätit 2-3 tuggummin.

Inom 30 minuter efter intag, kan hunden börja kräkas, bli darrig, slö och vinglig. I allvarliga fall kan hunden få kramper och/eller bli medvetslös. I vissa fall kan hunden även drabbas av leverskador.

Beroende på mängden Xylitol hunden ätit kan man ibland ge socker till hunden för att få den att bli bättre igen. Kontakta alltid veterinär först.

Lök
Alla löksorter är giftiga, både i rå och tillagad form. Även små mängder påverkar de röda blodkropparnas förmåga att binda syre och högre mängder kan därför orsaka blodbrist hos hunden.

Nötter
Nötter kan fastna i tarmarna och orsaka stopp med intensiva kräkningar och allmänpåverkan som följd. Kontakta veterinär.

Russin
Se ”Vindruvor”.

Vetedeg
Om hunden äter vetedeg, så jäser den i magen där det då bildas etanol. Hunden blir alkoholförgiftad och kan dessutom få mycket ont i magen av gasbildningen. Håll hunden i stillhet så att den inte riskerar att få magomvridning. Kontakta veterinär.

Vindruvor
Kärnorna i vindruvorna är giftiga och kan även orsaka skador på njurarna. Orsaken till att vindruvor är farliga är inte helt känd. Endast några få vindruvor kan leda till njursvikt med dödlig utgång.

Symtomen är diffusa. Efter ca två timmar brukar hunden kräkas. Diarré och trötthet kommer efter ytterligare tre till fyra timmar. Njursvikten visar sig därefter genom att hunden mister aptiten, får blod i urinen och har tecken på smärta. Ibland kan urinproduktionen helt avta.

Det är viktigt att hunden får behandling så fort som möjligt. Om den inte självmant kräks upp vindruvorna eller russinen, så kan en veterinär ge kräkframkallande medel. Hunden kan behöva dropp under ett par dygn, vilket minskar risken för framtida njurproblem.

Farliga växter
Förgiftning av ”julväxterna” är i många fall relativt mild. Slemhinneirritation, ökad salivering, kräkningar och diarré är vanliga symptom. Kontakta alltid veterinär om ditt djur har ätit på giftiga växter. Observera att Julros är mycket giftig.

Amaryllis
Hela växten är giftig.

Hyacint
Själva löken är giftig.

Idegran
Idegranens barr är giftiga. Tänk också på att inte hälla gödningsmedel i vattnet, om hunden kan komma åt att dricka ur julgransfoten.

Julros
Hela växten är mycket giftig.

Julstjärna
Växtsaften är giftig.

Övrigt
Bariumsalt
Raketer, smällare och tomtebloss innehåller Bariumsalt som redan i små mängder, 1-15 gram, är mycket giftigt för hunden. Intag kan snabbt leda till döden. Kontakta omedelbart veterinär!

Glykol
Glykol utgör en stor förgiftningsfara. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig.

Hundarna dricker gärna den söta glykolen eller slickar i sig snö där glykol spillts ut. Det kan vara svårt att ställa diagnos på ett tidigt stadium eftersom symtomen liknar vilken kraftig njurskada som helst. Blod och urinprover kan ge svar.

De första tecknen på förgiftning inträder från 30 minuter till 12 timmar efter intaget av glykol. Hundens törst ökar kraftigt, den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Efter tolv timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera, den kräks och blir allt sämre.

Kontakta alltid veterinär omedelbart så att kräkmedel kan ges. Därefter behöver hunden dropp.

Julpynt / Glitter / Presentsnören / Påsar Julgranskulor som trillat ner eller blivit nerrivna och gått sönder kan ge fula skärsår i tassar. Påsar kan bli en dödsfälla genom kvävning om djur kryper in och inte kan ta sig ut. Glitter och snören kan orsaka stopp i tarmarna med intensiva kräkningar och allmänpåverkan som följd. Tunntarmen kan också skäras sönder av vassa presentsnören. Tarminnehåll läcker då ut i bukhålan vilket resulterar i en allvarlig bukhåleinflammation.

NYÅRSTÄVLING

Nyårsfrågan;
Vilket torrfoder äter Malte?

1. Royal Canin
X. Arion
2. James Wellbeloved

Ps. Leo äter torrfodret Arion och Jack äter Profine. Ds

Sista svarsdagen är den 28 december.
Maila in svaret på Hunden.Malte@hotmail.se


Stackars lille Baloo...

Stackars "Ballan"...
Efter att ha gått på tabletter i 10 dgr och hans diskbråck syntes ha givit med sig började han igår igen visa tecken på att han har ont. Diskbråcket sitter i nacken.

Nu ikväll ringde hans matte veterinären och det tyvärr så lär det bli operation för "Ballan".
Jag hoppas och håller alla tummar för att allt kommer att gå bra och att han blir 100% frisk igen.
När operationen kommer att genomföras vet jag inte ännu, men snarast möjligt enligt veterinären. Operationen görs ej i Kristianstad utan kommer troligen att göras på Helsingborgs djursjukhus om det inte finns nån veterinärklinik närmare som kan detta.

Finns det nån därute som varit med om diskbråck på hund? Skriv gärna!

Jag återkommer med mer info när jag får reda på något.

Krya på Dig "Ballan" - du är ju "lite" min hund också....   ; )

/ U

Ingen vinnare i JULTÄVLINGEN

Jultävlingsfrågan var väldigt svår...
De flesta har gissat på 16,5 år, men det rätta svaret är 17,5 år.

Leo är 9,5, Jack 5,5 och Malte 2,5 år.

EFTERSOM INGEN SVARAT RÄTT - är det ett ypperligt tillfälle för en ny tävling
 - denna gång NYÅRSTÄVLING!
Priset ligger ju bara här och väntar....

Leo - nyklippt o nyrakad.

Då är Leo snygg igen.
Klorna behövdes verkligen klippas o medan han låg och snarkade passade matte på att använda rakmaskinen o rakade bort allt hår under tassarna, tunnade ut runt öronen och på översidan av tassarna. Han har dock inte vaknat till ännu. Han fick en "vakna"-spruta ca kl 1050 och nu är kl 1640. Det brukar ta nästan ett helt dygn innan han är 100% igen.
Leo såg en snygging också i väntrummet medan vi väntade på att få ett rum. Leo började att yla. Han hördes i hela kliniken. Typiskt Leo!
57,5 kg väger han o "still going strong" vår Farbror Leo.

Imorgon blir det julbad - för alla tre!

måndag, december 19, 2011

Kloklippning

Då är det dags för Leo att få sina klor klippta.
Så imorgon blir det en tur till veterinären. Han får ju alltid lugnande när han ska få dem klippta. Så nu börjar man bli lite orolig...jag tycker inte om det,men han tycker ju att det är så läskigt.
Håll tummarna att allt går bra för honom.
Dessutom har vi funnit en knuta på hans ena tass. Jag hatar knutor!! Känns som om det är vätska i. Den har blivit lite större sen vi såg den för två veckor sen men han visar inga tecken på besvär t ex hälta. Meb de får kolla på den imorgon...kan vara åldertecken. Han blir ju dock 10 år nästa år vår älskade farbror Leo.

Älskar dig Leo!

söndag, december 18, 2011

Välkommen Baileys!


Välkommen Baileys!
All lycka & hälsa!
Stort GRATTIS Erika & Håkan
till Er nya familjemedlem.
Baileys är en långhårig St Bernhardsvalp som nyss kommit till sin nya familj.
Nio veckor är han och han väger 11,2 kg.
När han växt till sig om nån månad så kommer han att få träffa sin nya lekkamrat Malte. = )